Legumicultorii înscriși în Uniunea Salvăm Țăranul Român, din care fac parte și fermieri din județul Olt, solicită prelungirea termenului limită de recoltare a tomatelor până la 31 iulie 2023, inclusiv. Fermierii au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la 1 aprilie 2023 și s-a stabilit în Program ca valorificarea producției să se facă până la data de 30 iunie 2023. Peste 7.000 de agricultori din județul Olt au solicitat sprijinul de 3.000 de euro, în acest an.
„Vă solicităm prelungirea termenului de recoltare până la 31.07.2023 și pentru a stimula producția de tomate și a nu dezechilibra piața în lipsa acestora în perioadele în care în România se poate produce în mod tradițional fără a mai crea blocaje sau supraproducții.
Totodată siguranța și securitatea alimentară trebuie să primeze iar fermierii să nu fie constrânși să aplice tratamente și tehnologii neadecvate pentru maturare”, se arată într-un comunicat de presă remis de reprezentanții Unirea Salvăm Țăranul Român.
Legumicultorii spun că foarte mulți nu vor reuși să îndeplinească condițiile din Programul Tomata, pentru că a fost foarte frig, mai ales noaptea, iar solarii încălzite au doar unu la sută dintre fermieri.
„În urma analizei situației cultivatorilor de tomate înscriși în Programul de Susținere a producției de tomate în spații protejate, de către Departamentul de Horticultură al Uniunii Salvăm Țăranul Român, pe baza informațiilor venite de la membrii noștri din țară, de la fermierii înscriși în program și chiar de la autorități locale s-a ajuns la concluzia că foarte mulți fermieri înscriși în program riscă să nu îndeplinească cerința impusă în program de a comercializa cantitatea minimă cerută pentru a fi eligibili (3000 kg/1000mp) datorită faptului că temperaturile diurne dar mai ales cele nocturne din lunile Februarie până la jumătatea lunii Iunie s-au aflat cu mult sub media normală pentru acea perioadă. (…)
Perioade foarte mari de timp cu nebulozitate atmosferica, peste 75% din perioada Februarie-Iunie, toate acestea ducând la dezvoltarea mult mai înceată a plantelor, avortarea florilor, creșterea dezechilibrată, apariția bolilor de tip mană, făinare și putregaiuri și bineînțeles deprecierea cantitativă și calitativă a tomatelor care duce la recoltarea întârziată a fructelor.
Conform A.N.M. am avut cele mai scăzute temperaturi din ultimii 50 ani fiind emise și avertizări meteo în acest sens.
De asemenea, vă aducem la cunoștiință faptul că acest program se adresează tuturor cultivatorilor de tomate în spații protejate din țară cu sisteme de încălzire sau fără (doar 1% din producătorii înscriși în program au sisteme de încălzire, diferența de 99% nu au această dotare) și conform Tratatului de Legumicultură, a altor studii și lucrări științifice în domeniu și bineînțeles a specialiștilor se știe faptul că timpurietatea unei plante este dată de suma gradelor de căldură acumulate pe o perioadă determinată de timp, deci în cazul nostru perioada de recoltare a fost decalată cu cel puțin 20-30 zile”, se mai arată în comunicatul semnat și de președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
foto: Uniunea Salvăm Țăranul Român