„Nicolae Titulescu” Slatina, liceul unde elevii învață de la artiști. Delia Badea: „Eu mizez pe ideea că o societate sănătoasă este una care trăiește în frumos”

În cadrul Liceului „Nicolae Titulescu” Slatina funcționează singura clasă de Arte din județul Olt, unde elevii își pot cultiva această pasiune, învățând tehnici de modelare, de pictură și desen, dar și turnarea diferitelor forme chiar de la artiști consacrați. Într-o lume a vitezei, elevii prinși de acest „microb” petrec ore întregi în atelierul de arte din cadrul liceului, unde modelează cu migală măști din ipsos, globulețe, steluțe, îngerași sau obiecte pe care le confecționează din materiale reciclabile.

Pentru că este singura cu acest profil din județul Olt, clasa de Arte de la unitatea de învățământ din Slatina este la mare căutare în rândul elevilor, la Admiterea din acest an concurența fiind mare.  

Directorul „Liceului Nicolae” Titulescu Slatina, profesoara Adina Gruia, a precizat că au fost trei elevi pe loc.

„Exista cerere pentru clasa de Arte, în acest an au fost peste trei elevi pe loc la Admitere și s-a intrat cu medie mare. Vom avea și anul viitor o clasă. Titulescu este singurul liceu din județ cu clasă de Arte, singurul cu profil Pedagogic și singurul cu școala de Arte, cu program suplimentar. Rezultatele sunt pe măsura: elevii de la Pedagogic iau note mari la Titularizare și ocupa posturi imediat după ce termină liceul, cei de la Arte urmează facultăți de profil și își duc pasiunea mai departe, iar cei de la muzică au zeci de premii”, a spus directorul unității de învățământ din Slatina.

Elevii care aleg specializarea Arte în cadrul Liceului „Nicolae Titulescu” Slatina sunt pregătiți de profesorii: Delia Badea (foto deschidere), Felicia Burdulea, Cătălin Podoleanu, Adriana Vâlcea, Maria Osiac și Marian Stan.

Astfel, elevii au posibilitatea să fie îndrumați de profesori care fac cinste liceului, dar și orașului, artiști cunoscuți în domeniu, cu expoziții în toată țara.

„Cinci cadre didactice cu specializări de formare academică, sunt trei artiști plastici în Uniunea Artiștilor Plastici, aici vorbesc despre Felicia Burdulea, Cătălin Podoleanu și Adriana Vâlcea, sunt oameni care se învârt în sfera artistică, care au expoziții în toată țara, nu doar local, care au lucrări inclusiv la Muzeul Județean Olt, colega mea Adriana Vâlcea este un artist local cunoscut. Îi mai avem pe Maria Osica și Marian Stan- el este și doctorand, este absolvent al Facultății de Arte și al Facultății de Teologie, cu dubla sa pregătire face pictură bisericească, Catedrala Slatinei este pictată de el și pictează dumnezeiește, este un artist de pictură sacră foarte bun. Copiii sunt preocupați, sunt receptivi, sunt deschiși, ori de câte ori avem ocazia și îi invităm în atelierul nostru școlar avem un feedback și o încărcătură energetică fantastică, pentru că ei sunt uimiți de ceea ce văd și intră în această atmosferă. Se simt ca acasă și dau tot ce au ei mai bun. Eu mizez pe ideea că o societate sănătoasă este una care trăiește în frumos. Noi avem această posibilitate să le arătăm calea frumosului, pentru că aici vorbim despre un învățământ specializat, despre oameni calificați și vorbim de drept de semnătură pe viitorul lor”, a spus profesoara Delia Badea, la rândul ei un artist recunoscut.

 Adriana Vâlcea și Delia Badea, în atelierul de Arte

Aproximativ 10 la sută dintre elevii care aleg această specializare merg mai departe la facultăți de profil, însă profesoara Delia Badea a precizat că impactul este mult mai mare, pentru că foarte mulți aleg cursuri secundare pe care le fac și rămân cumva aproape de Artă toată viața.

„Într-o promoție avem 25 de elevi, practic, pregătim cam 100 de elevi pe an, ducem generațiile din clasa a IX-a până la a XII-a. Finalizăm cu un atestat de calificare, unde elevii capătă calificarea de tehnician în tehnici artistice, ceea ce le dă și plus valoare, pot să profeseze în orice formă de antreprenoriat. 10 la sută dintre acești elevi merg mai departe pe această linie și aleg facultăți de profil. Ulterior, în viața lor reală impactul este mult mai mare, pentru că aici vorbim despre o industrie separată, vorbim de acele cursuri secundare pe care unii aleg să le facă, practic rămân cu acest microb și apoi toată viața caută un curs pe care îl frecventează”, a adăugat profesoara Delia Badea.

Târg de Crăciun cu obiecte realizate de elevii claselor de Arte   

Elevii claselor de Arte de la „Nicolae Titulescu” Slatina sunt implicați în tot felul de activități, mai ales în luna decembrie.

Astfel, pentru 6 decembrie, când este celebrată Ziua Liceului „Nicolae Titulescu” Slatina, elevii claselor de Arte au pregătit cocarde pe care le vor împărți celor care vor veni în amfiteatrul unității de învățământ, la spectacolul susținut de elevii claselor din ciclul primar.

„O să începem cu serbarea unității noastre școlare, pe 6 decembrie, când în fiecare an organizăm activități. Avem programat un spectacol în amfiteatrul unității școlare, un spectacol al claselor mici. Totodată, clasele noastre de Arte au pregătit cocarde specifice liceului, s-a lipit insigna unității pe o petală albastră de material satinat, s-a tivit, iar cu o panglică și ac de siguranță se face cocarda. După această dată de 6 decembrie, în care ne amintim de frumoasa familie Titulescu, mergem mai departe cu povestea Sărbătorilor de Iarnă în care organizăm o activitate de voluntariat, prin care copiii aduc alimente neperisabile, haine, jucării, în ultima săptămână a lunii decembrie, atunci le  împărțim, în Parohia Titulescu, aici vorbim despre Centrul de zi de la Episcopie, sub coordonarea preotului Constantin Aldea, și la Biserica Adormirea Maicii Domnului, condusă de preotul Claudiu Cârstea. Altă campanie este BebeReni, o campanie organizată de cei de la CJRAE, de consilierii noștri educativi, Monica Davidoiu și Andreea Cruceru, colectează micile daruri pentru tinerele care, din diverse motive,  se află în situația de a fi proaspete mămici. Noi alegem să le fim alături, mai ales acum de sărbători, când cumva te și încarcă și te și apasă. Sărbătorile pentru cei care se află în situație financiară dificilă, izolare, de stres, atunci ei le simt ca pe o povară”, a spus Delia Badea.

Totodată, în acest an va fi organizată cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun, în cadrul căreia va avea loc o expoziție cu produsele realizate chiar de către elevii claselor de arte.

„Pe 20-21 decembrie, organizăm Târgul de Crăciun, cea de a doua ediție, am avut un feedback foarte bun la prima ediție, unde tot materialul pregătit cu cele  patru clase de arte a fost pus la vânzare către elevii din școală, sunt prețuri modice, nici prea mari, nici prea mici, sunt obiecte muncite de copii și realizate cu o acuratețe deosebită. Noi încercăm să arătăm posibilitatea de antreprenoriat, unde ei se pot dezvolta, sunt obiecte din materiale reciclate. Târgul va avea loc la intrarea din unitatea școlară, în holul din corpul B al liceului”, a conchis Delia Badea.