Cele mai frecvente 5 afecțiuni orale care pot fi depistate la un control stomatologic de rutină

Auzim și citim des despre importanța controlului stomatologic de rutină. Știm deja că este bine să mergem la stomatolog de două ori pe an, însă de cele mai multe ori putem amâna aceste vizite crezând că dantura noastră nu este afectată de carii. Cu toate acestea, consultul periodic nu se referă doar la identificarea timpurie a cariilor dentare.

Medicul stomatolog are o atenție sporită în timpul consultului și evaluează cavitatea bucală pentru a se asigura că avem o bună sănătate orală. Astfel, specialistul poate depista diverse afecțiuni care pot influența starea de sănătate generală. De la carii dentare, până la afecțiuni mai complexe, precum boala parodontală, boli ale limbii ori chiar leziunile precanceroase, stomatologul poate descoperi afecțiuni în stadii incipiente de dezvoltare. Problemele orale comune sau complexe pot fi depistate și la Craiova, în clinicile stomatologice la care te poți programa simplu și rapid, atât pentru un control de rutină, cât și pentru tratamente personalizate.

Iată 5 motive pentru care să nu mai amâni vizita în cabinetul medicului stomatolog.
Afecțiuni ale limbii

La un control stomatologic, medicul poate depista o serie de afecțiuni ale limbii, precum:
• Glosita: reprezintă inflamarea limbii și poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv infecții, iritații, alergii sau deficiențe nutriționale.
• Afte bucale: leziuni ulcerative mici, pot apărea pe limbă sau pe alte zone ale cavității bucale. Ele sunt adesea dureroase și pot fi cauzate de diferiți factori, inclusiv stres, traume locale sau deficiențe nutriționale.
• Limba geografică: o afecțiune benignă în care suprafața limbii prezintă pete roșii, asemănătoare unei hărți geografice. Nu este, de obicei, o problemă serioasă, dar poate provoca disconfort în unele cazuri.
• Infecții fungice: candidoza orală sau afta albicans, ce poate afecta și limba. Aceasta este o infecție fungică ce apare mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau în urma tratamentelor cu antibiotice.
• Leziuni precanceroase: unele afecțiuni precanceroase pot apărea pe limbă. Acestea pot fi depistate de medicul dentist și necesită o atenție specială, deoarece pot evolua către stadii cancerigene.

Boala parodontală

Aceasta include gingivita și boala parodontală avansată (parodontita). Prin examinarea gingiilor și a țesutului de susținere al dinților, medicul stomatolog poate depista semnele inflamației gingivale și alți factori care pot contribui la dezvoltarea afecțiunii parodontale.

Leziunile orale precanceroase și cancerele orale

Un control stomatologic poate implica și examinarea mucoasei bucale pentru depistarea eventualelor leziuni precanceroase sau a cancerelor orale, așa cum aflăm mai multe de pe mouth.co.uk. Depistarea timpurie a acestor afecțiuni crește șansele de tratament cu succes.

Problemele temporo-mandibulare

Aceste afecțiuni includ disfuncțiile articulațiilor maxilare, care pot cauza durere facială, disconfort la deschiderea gurii și alte simptome asociate. Prin examinarea articulațiilor maxilare și a mușchilor asociați, medicul poate identifica eventualele probleme și recomanda tratamentele adecvate.

Infecțiile orale și cariile dentare

Infecțiile, cum ar fi abcesele dentare sau infecțiile gingivale, pot fi depistate în timpul unui control stomatologic de rutină. Tratamentul lor prompt este important pentru prevenirea extinderii infecției și salvarea dinților deteriorați. Desigur, în timpul consultului periodic se vor depista cariile dentare și se vor recomanda tratamentele în funcție de fiecare situație în parte.

Este important să te programezi în clinica stomatologică cel puțin o dată la șase luni pentru un control de rutină. Această regulă poate ajuta la identificarea și tratarea problemelor cavității bucale în stadii incipiente, prevenind complicațiile ulterioare.

Photo:Pexels, via LIBRA WEBCORP