Șeful ISJ Olt, despre clădirea cu risc seismic de la Liceul „Ioniță Asan” Caracal: „Ne-au facilitat accesul, pentru demararea procedurilor de reabilitare”

Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal, încadrat în clasa de risc seismic I, va fi consolidat, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării. Aproape 800 de elevi au fost mutați din clădirea care nu mai este sigură într-un alt corp, iar autoritățile încearcă acum ca totul să meargă repede, pentru reabilitarea unității de învățământ.

Inspectorul general al ISJ Olt, profesorul Adrian Bărbulete, a precizat că, prin ordin al ministrului Dezvoltării, termenele pentru obținerea avizelor și autorizațiilor au fost reduse, o procedură simplificată care ar putea duce la demararea lucrărilor mult mai repede.

„Liceul „Ioniță Asan” Caracal a fost inclus în clasa de risc seismic I, în urma expertizei pe care a solicitat-o Primăria municipiului Caracal, dumnealor au anticipat acest lucru, până să se întâmple cutremurul, deja demaraseră procedura, dat fiind faptul că Liceul Ioniță Asan are o anumită vârstă și au vrut să preîntâmpine evenimente nedorite. Este un ordin, 626/5.04.2023, în care s-a prevăzut un astfel de program pentru toate instituțiile de învățământ din România. La noi, în județul Olt, este Liceul Ioniță Asan, după curemur, am relocat aproape 800 de elevi din unitatea de învățământ, ei își desfășoară activitatea în aceeași curte a instituției de învățământ, numai că au altă clădire care nu prezintă risc seismic. Și eu am purtat o discuție chiar miercuri (n. red. -24 mai), cu domnul primar al muncipiului Caracal, care m-a asigurat că introduce cele două clarificări pe care le solicitaseră cei de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrație și, ținând cont că au avut două zile ușoare probleme cu platforma, Ministerul, probabil din cauza solicitărilor, miercuri trebuia să se termine și să meargă la semnat contractul de finanțare. S-a modificat prin ordin al ministrului Dezvoltării anumite termene, la certificatul de urbanism de la 15 zile la 7 zile, avize și acorduri, care erau, inițial, între 5 și 45 de zile, acum este de trei zile, iar autorizația de construire de la 30 de zile la 7 zile. Adică, ne-au facilitat într-un fel accesul pentru a putea fi demarate procedurile de reabilitare. Contractele de finanțare se încheie pe trei ani, cu posibilitatea de prelungire, dar nimeni nu își permite să nu ducă la îndeplinire în timp astfel de lucrări. Înțeleg că sunt eligibile toate cheltuielile, mai puțin consultanța și dotările și cheltuielile cu publicitatea”, a spus Adelin Bărbulete joi, 25 mai, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a solicitat ca instituțiile care emit documente pentru reabilitarea unității de învățământ de la Caracal să o facă cu celeritate.

„Deconcentratele care emit avizele pentru reabilitarea acestei unități de învățământ să fie atente la procedură, să tragă de termene cât mai aproape de valoarea minimă, astfel încât, anul următor, să putem să reabilităm unitatea de învățământ”, a spus prefectul de Olt, Florin Homorean.

Ministerul Educației a publicat, pe 21 februarie, lista unităților de învățământ ce sunt încadrate în clasa de risc seismic I. Printre cele 39 de clădiri cu destinația învățământ, cu risc seismic I sunt și două unități din județul Olt. Este vorba despre Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal (o porțiune din corpul principal de clădire) și o grădiniță din comuna Găvănești, satul Broșteni.

sursa foto: facebook Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal